Spread the love

Carl Xvi Gustaf Längd:- Carl XVI Gustaf föddes den 30 april 1946 i Stockholm, Sverige, och är landets nuvarande kung och regerande monark. Efter sin farfars, kung Gustaf VI Adolfs död, kom han till den svenska tronen den 15 september 1973.

Carl Xvi Gustaf Längd
Carl Xvi Gustaf Längd

Efter faderns död gick han i sin farfars, dåvarande kronprins Gustaf Adolfs, fotspår och efterträdde tronen som andra i tronföljden. Carl Gustaf utsågs till Sveriges nye kronprins och tronföljare när han var fyra år gammal, då hans farfarsfar, kung Gustaf V, dog 1950. Hans farbror Gustaf Adolf efterträdde tronen, och Carl Gustaf utsågs till landets ny kronprins och tronföljare.

Förutom att vara ende son till prins Gustaf Adolf, hertig av Västerbotten, och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg och Gotha, och den yngste av deras tre barn, är han också den yngsta av deras tre barn. I en flygplanskatastrof i Danmark den 26 januari 1947, när Carl Gustaf var nio månader gammal, omkom hans far och Carl Gustaf blev föräldralös. Carl Gustaf var då nio månader gammal.

Som ett resultat av antagandet den 1 januari 1980 av en ny lag som upprättar absolut homogenitet (den första sådan lag som antogs i västeuropeisk historia), kronprinsessan Victoria, kungens äldsta barn och det äldsta barnet till kungen och hans hustru, Drottning Silvia, är arvtagaren.

Carl Xvi Gustaf Längd
Carl Xvi Gustaf Längd

Detta var den första sådan lag som antogs i västeuropeisk historia. Innan dådet gick igenom mördades kronprinsessan Victorias yngre bror, prins Carl Philip.

Det nya regeringsinstrumentet från 1974 trädde i kraft strax efter Carl XVI Gustafs tronbestigning 1973, vilket berövar honom all kvarvarande verkställande makt i landet. Så många av de uppgifter som traditionellt ges till en statschef har tagits bort från hans repertoar, inklusive den officiella nomineringen av premiärministrar, undertecknandet av lagstiftningen och tjänsten som nationens överbefälhavare för de väpnade styrkorna.

Där föreskrevs bland annat att kungen regelbundet skulle hållas underrättad om statens verksamhet och att hans befogenheter enligt den nya grundlagen tydligt var begränsade till ceremoniella uppgifter. Dessutom har Carl Gustaf som kammarens ledare fått chansen att göra en rad val i de titlar och roller som kammarens ledamöter nu intar.

https://www.youtube.com/watch?v=cpuSB_m1nt4

Carl Xvi Gustaf Längd

  • Carl xvi gustaf höjd; 5’10½” (1,79 m)
  • Under en kort period, som började med hans födelse i maj 1979, fungerade han som arvinge.
  • Carl XVI Gustaf, Sveriges längst regerande kung, ersatte kung Magnus IV den 26 april 2018,
  • vilket avslutade den 44-åriga och 222 dagar långa regeringstiden för landets tidigare längst regerande monark, kung Magnus IV.
  • Han föddes den 30 april 1946 klockan 10.20 på Haga slott i Stockholms län.
  • Carl Gustaf var son till Carl Gustaf och Anna Gustafsson.
  • Som den yngste av sina fem barn och den ende sonen i familjen uppfostrade prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sverige honom som sin egen.
  • Han döptes i Kungliga kapellet den 7 juni 1946 av ärkebiskopen i Uppsala, Erling Eidem, som också var hans gudfar.
Carl Xvi Gustaf Längd
Carl Xvi Gustaf Längd

By Waffle

%d bloggers like this: