Spread the love

Eija Hetekivi Olsson Familj:- Sveriges bästsäljande romanförfattare och gymnasielärare Eija Mirella Hetekivi Olsson föddes i Gunnareds församling den 3 mars 1973. Hetekivi Olsson, hemmahörande i Gördsten och Bergsjön, började sin karriär som trappstädare och restaurangassistent innan hon gick gymnasiet i Komvux och avslutade sin lärarutbildning. Ingenbarnsland, hennes första roman, kom ut 2012. Göteborgsförorterna Grdsten och Bergsjön var hem för Eija Hetekivi Olsson som barn. Hennes föräldrar är både födda och uppvuxna i Finland.

Eija Hetekivi Olsson Familj
Eija Hetekivi Olsson Familj

Innan han blev fastighetsförvaltare hade hans pappa jobbat på Volvo. Till och med Martina Lowden, Sveriges Radios kritiker, var imponerad: “När Eija Hetekivi Olsson äntligen skrev ut den absoluta impotensen i sina berättelser var de ännu mer kraftfulla. Istället för sagan om fighterns seger får vi se skildringen av släktingar som dödades i strid. Det är en katastrof.”

Eija Hetekivi Olsson Familj
Eija Hetekivi Olsson Familj

Eija Hetekivi Olsson beskriver Miira som en orädd och frågvis ung kvinna med ett stort sinne för humor. Invandrade föräldrar uppfostrade henne i de underprivilegierade förorterna, där hon växte upp med att kämpa för en rättvis global ordning och respekt i utbildningssystemet. Med kraftfulla ord, men också, om det behövs, med kraftfulla nävar.

Eija Hetekivi Olsson Familj

  • Som hushållerska kände mamman ett olidligt obehag.
  • Hennes egen födelseort är Sverige, även om hon till sin bestörtning hamnade i en klass med enbart finska ungdomar.
  • Hela dagen gick hon hemspråkskurser.
  • “Svenska som andraspråk” skulle läsas upp för henne och andra ungdomar födda i Sverige.
  • Enligt Hetekivi Olssons mening ett system som utesluter och splittrar människor.
  • “Varför måste de studera svenska på en lägre nivå än resten av klassen? För invandrare, varför måste de läsa och skriva på svenska och har mindre möjligheter att gå vidare till college och skaffa ett jobb? “Ändå,
  • Adlerbertska konststipendiet, Wästswänska Teaterns stipendium och Katapultpriset tilldelades alla verket.
  • Den nominerades också till Augustpriset, Sveriges Radios romanpris och Augustpriset.
Eija Hetekivi Olsson Familj
Eija Hetekivi Olsson Familj

The Young We Kill, en mor-dotter-berättelse av Eija Hetekivi Olsson, har vunnit det prestigefyllda Eija Hetekivi Olsson Award. Vuxnas hantering av utsatta barn och ungdomar granskas i boken. Hetekivi Olssons första bok, Ingenbarnsland, och dess uppföljare, Miira, introducerar oss för Miira igen. Hennes barn plågas i skolan samtidigt som hennes mamma går tillbaka till skolan för att bli lärare. För sitt barns skull börjar Miira kämpa våldsamt. För Novas överlevnads skull.

Den svenska litteraturkritikern Anna Hallberg hyllar Miira-trilogin som “både språklig och begreppsmässigt en triumf, det är ovanligt att svenskt författarskap har den här typen av styrka”, kallar det en “extraordinär bedrift”. Det är möjligt att min önskan att vilja mer och inte vara nöjd med det jag har fått inte är så ur karaktär. I Eija Hetekivi Olssons prosa finns och väcks en törst. “

By Waffle

%d bloggers like this: