Spread the love

Magdalena Andersson Avgår:- Med lägsta möjliga segermarginal utsågs Magdalena Andersson (S) till Sveriges första kvinnliga statsminister på onsdagsmorgonen och skrev därmed historia. Bara åtta timmar senare togs det politiska dramat till en ny nivå när Andersson lämnade in en begäran om att få sparken. Efter beskedet att Sverige valt sin första kvinnliga statsminister beskrevs glastak som krossade och gratulationer uttrycktes. Jublet, å andra sidan, satte sig fast i min hals.

Magdalena Andersson Avgår
Magdalena Andersson Avgår


De glädjetårar som S-ledaren fällde förvandlades snabbt till ett enhetligt budskap. Magdalena Andersson lämnade in en formell begäran om avgång från sin post som statsminister innan hon någonsin fick möjlighet att tillträda tjänsten.
Begäran om avsked från Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson har bemyndigats av kammarens talman. Det hade bara gått några timmar sedan riksdagen enhälligt valde henne till statsminister.

Magdalena Andersson Avgår
Magdalena Andersson Avgår

Magdalena Andersson Avgår

  • Andersson utsågs tidigare i dag till statsminister av riksdagen och ledde en koalitionsregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartierna.
  • Hon gjorde uttalandet under en presskonferens efter att riksdagen röstat igenom oppositionens budgetplan tidigare under dagen.
  • Efter omröstningen uppgav Miljöpartiet att man inte längre skulle vara medlem i regeringen.
  • En koalitionsregering bör avgå i enlighet med konstitutionellt förfarande om något av partierna i regeringen beslutar sig för att sluta.
  • Andersson uppgav på en presskonferens idag att han anser att detsamma måste gälla när riksdagen väljer ny statsminister men den nya regeringen har ännu inte tillträtt.
  • Miljöpartiet har också deklarerat att de stöder henne som statsminister i en socialdemokratisk enpartiförvaltning, enligt Andersson.
  • Riksdagens talman Andreas Norlén har fått besked av Andersson att hon är intresserad av att vara ledare för en socialdemokratisk förvaltning.


Som Andersson begärt har Norlén bifallit hans begäran om att bli entledigad från statsministerposten. På torsdag eftermiddag kommer presidenten att träffa ledarna för de olika politiska partierna för att se över situationen och ge en uppdatering om den pågående processen. Miljöpartiets deklaration kommer att få långtgående konsekvenser för den nyvalde premiärministern. Det gör att en ny statsministeromröstning måste hållas, enligt Magdalena Andersson, som krävde att talmannen skulle avsättas på eftermiddagen, knappa timmar efter att ha blivit vald.

Som Magdalena Andersson påpekar vill hon inte vara ledare för en regering där regeringens legitimitet ifrågasätts.
Med sitt nya budskap uttrycker Magdalena Andersson sin önskan att leda en socialdemokratisk enpartiförvaltning i Sverige. “Detta ligger nu i presidentens händer”, förklarar Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson Avgår
Magdalena Andersson Avgår

En stor del av den svenska befolkningen ser detta som en kaotisk situation. “Det kanske inte ger den mest korrekta bilden av svensk politik”, påpekar Magdalena Andersson. Om Magdalena Andersson får skapa en enpartiförvaltning kommer hon enligt henne att föra omfattande förhandlingar och diskussioner med andra politiska partier.
“Det kommer att vara jämförbart med det scenario som den danska regeringen befinner sig i”, förutspår Magdalena Andersson.

Det säger sig självt att jag kommer att sakna våra ekologiskt medvetna grannar, säger hon. Hon hävdar att det är standardförfarande för en statsminister som har blivit vald till att leda en koalitionsregering att avgå om något av partierna beslutar sig för att dra sig ur alliansen. Som ett resultat av detta planerar Magdalena Andersson att söka posten som statsminister för en socialdemokratisk enpartiförvaltning i Sverige.

By Waffle

%d bloggers like this: